top of page
Dosyalar ile Doktor

Çocuk KBB Muayenesi

Çocuklarda KBB Muayenesinin Önemi
 

KBB muayenesi yani kulak-burun-boğaz muayenesi, çocuklarda pek çok hastalığın teşhis edilebilmesi için önemlidir. Bir bebeğin anne karnındaki döneminden çocukluk yaşlarının sonuna kadar KBB ile ilgili bazı hastalıkları olabilir. Özellikle riskli gebeliklerde ya da doğum esnasında veya sonrasında yaşanan bazı sorunlar, bebeklerde işitme sorunlarının oluşmasına neden olabilir.

Çocuklarda en sık rastlanılan KBB hastalıkları, üst solunum yolu hastalıkları (nezle, grip), orta kulak iltihabı ve boğaz enfeksiyonlarıdır (bademcik iltihabı, farenjit gibi). Bu rahatsızlıklar tedavi edildiği halde sık sık tekrarlıyorsa çocuklarda kapsamlı bir KBB muayenesinin yapılması gerekir. Alt ve üst solunum yollarında sorun yaşayan çocukların özellikle KBB uzmanına gösterilmesi gerekir; çünkü burun, solunum yollarının başıdır ve akciğere giden hava burunda ısıtılır, nemlendirilir ve temizlenir. Eğer burunda bir tıkanıklık varsa akciğere giden havada da sağlıksız olur ve akciğer hastalıklarına davetiye çıkarır.

Küçük Yaştaki Çocukların İyi Gözlemlenmesinin Önemi

Okul çağındaki çocuklar genellikle kulak ağrısı, işitme sorunu, burun tıkanıklığı gibi sorunlarını dile getirirler. Ancak daha küçük yaşlardaki çocuklar bunu yapamayacaklarından aileleri tarafından iyi gözlemlenmelidir. Örneğin seslere karşı gerekli tepkiyi vermeyen bir çocuğun ciddi işitme sorunları olabilir. Aynı şekilde konuşma sorunu yaşayan çocuklarda da en çok tespit edilen durum, işitme bozukluğudur.

KBB Muayenesinin Doğru Teşhis Koymada Önemi

KBB hastalıkları çeşitlidir. Uzun süre ağız solunumu yapan, sürekli burun akıntısı olan veya öksüren bir çocuğun sinüzit mi geniz eti mi yoksa alerjik nezle ile ilgili bir sorunu olduğu KBB tedavisi ile tespit edilir. Solunum yollarından kaynaklanan bir hastalık nedeniyle öksüren bir çocuğa boş yere öksürük şurubu verilmesi gibi yanlış tedavi yöntemleri KBB muayenesi ile engellenir.

Bademciklerin Alınmasında KBB Muayenesinin İşlevi

Bademcikler, özellikle bebeklik ve çocukluk çağında vücudun savunmasında önemli rol oynarlar. Bu yüzden bademciklerin alınması gerçekten gerekli görülmüyorsa önerilmez. Gerekli olup olmadığı ise yine KBB muayenesi ile mümkündür. Örneğin çocuğun üst üste son 5-6 defadan fazla bademcik iltihabı olması, bunun yanında geniz eti ve orta kulak sorunlarının bulunması, sık tekrarlayan sinüzit rahatsızlıkları gibi durumlar varsa bademciklerin alınması yine yapılan muayeneler sonunda belirlenir.

Ses Teli Muayenesi

Çok bağıran ya da yüksek sesle konuşan çocukların ses tellerinde ses teli nodülleri denilen, ses teli nasırlaşmaları meydana gelir ve bu durum kendisini ses kısıklığı olarak gösterir. Fakat bağırmadığı ve yüksek sesle konuşmadığı halde sürekli ses kısıklığı yaşayan çocuklarda KBB uzmanı tarafından ses teli muayenesinin yapılması gereklidir.

Geniz Eti Tedavisinde KBB Muayenesinin Önemi

Geniz eti, birçok çocukta görülen ve erken tedavi edilmediğinde ciddi hastalıklara sebebiyet veren bir sorundur. Burnun gerisinde, boğazın üst kısmında bulunan, çocukluk döneminde mikropların öldürüldüğü ve bağışıklık sisteminin gelişmesini sağlayan geniz eti, yenidoğanlarda küçüktür. Özellikle 4-5 yaşlarında enfeksiyonlara bağlı olarak büyür. Geniz etinin büyük olması, burun tıkanıklığına yol açar ve sağlıklı bir solunum için engel oluşturur. Burundan nefes alamayan çocuk ağızdan nefes alır. Ağızda da bir filtre sistemi bulunmadığından havadaki mikroplar ve kirler de vücuda girmiş olur. Ayrıca geniz eti, kulaklardaki ve sinüslerdeki boşalımı engelleyerek önemli işitme kayıplarına da neden olabilir. Bu yüzden geniz etinin alınması önemlidir. KBB muayenesi ile geniz etinin alınıp alınmayacağına karar verilir.

Çocuklarda KBB muayenesi ince endoskoplarla, çocuklara zarar vermeyecek şekilde yapılmaktadır. Aileden ve çocuktan dinlenilen şikâyetlerden sonra yapılan muayene ile, görülen hastalık belirtilerinin birden fazla KBB rahatsızlığı ile ilgili olabildiği de rastlanan bir durumdur.

young-girl-pediatrician-consultation-with-her-doctor.jpg
bottom of page