Sinüzit
Sinüzit; kafatası, burun ve diğer yüz kemikleri arasındaki boşlukların enfeksiyon hastalıklarına karşı bir reaksiyon olarak iltihaplı dokuyla dolmasından kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Sinüzit tanısı ve tedavisi hakkında bilgi edinmeden önce sinüzitin ne olduğunu iyi anlamak gerekir.
Sinüzit Nedir?
İnsanın kafatası, üst çene, burun, göz ve alın kemiklerinde bulunan boşluklara sinüs denir. Bu boşluklar normalde havayla doludur ve solunan havanın filtrelenmesi, ısıtılması, nemlendirilmesi, mukusun salgılanması ile bakteri üremesinin önlenmesi gibi pek çok görevi bulunur. Sinüsler ince hücre tabakalarıyla kaplıdır. Burun içine açılan bu kanallarda farklı hastalıklar nedeniyle iltihaplanma olduğunda ya da sinüs duvarlarında yer alan dokuların şişmesine bağlı olarak sinüzit diye bilinen hastalık oluşur. Akut ve kronik sinüzit olmak üzere iki türü bulunur.
Sinüzit Belirtileri Nelerdir?
Sinüzit belirtileri, burun tıkanıklığı, yüzde ve gözlerde basınç hissi, burunda ve genizde sarı veya yeşil renkte akıntı, ağız kokusu, boğaz ağrısı, hafif ateş ve baş ağrısı olarak sıralanabilir.
Sinüzit Neden Olur?
Sinüzitin pek çok nedeni bulunur. Bunların başında viral kaynaklı üst solunum yolu enfeksiyonları bulunur. Alerji, polip varlığı, burun eti büyümesi, burnun iç yapısında bulunan eğrilikler ve geniz etinin normalden daha büyük olması sinüzite yol açan etkenler arasındadır.
Sinüzit ve Tedavisi
Sinüzit, rahatsızlığa sebep olan etkene bağlı olarak ilaçla ya da cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir. Kronik ve akut sinüzit tedavisi de birbirinden farklıdır. Bu yüzden tedavi öncesinde uzman hekim muayenesi son derece önemlidir.
Akut Sinüzit Nedir?
Nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonuna bağlı olarak görülen akut sinüzit çoğunlukla burun tıkanıklığı, hafif ateş, sarı veya yeşil renkte burun ve geniz akıntısı, baş ağrısı ve geceleri artan öksürük gibi belirtiler gösterir.
Akut Sinüzit Nasıl Tedavi Edilir?
Doktor muayenesi ve gerektiğinde ek radyolojik görüntülemeler ile tanısı konan akut sinüzit; burun spreyi, ağrı kesici ve antibiyotik gibi ilaçlarla tedavi edilir. Tedaviye yanıt, kronik sinüzite kıyasla daha hızlı alınır.
Kronik Sinüzit Nedir?
En az 3 ay süreyle burun tıkanıklığı, yüzde basınç hissi, sarı veya yeşil renkli burun ve geniz akıntısı, baş ve yüz bölgesinde ağrı gibi belirtiler gösteren kronik sinüzit, kişinin kendisini halsiz ve yorgun hissetmesine neden olur. Burnun iç kısmında olan yapısal bozukluk, polip ve tümör varlığı da kronik sinüzite yol açabilir. Hastalığın tanısı, hekim muayenesinin yanı sıra sinüs tomografisi ya da sinüs endoskopisi ile konulur.
Kronik Sinüzit Nasıl Tedavi Edilir?
Kronik sinüzit pek çok farklı etkenden dolayı oluşabildiği için tedavi öncesinde kronik sinüzite yol açan faktörün belirlenmesi oldukça önemlidir. Çoğunlukla ilaçla tedavi edilen sinüzit, dirençli ve tekrarlayan vakalarda farklı cerrahi yöntemlerle tedavi edilir.
Sinüzit Nasıl Boşaltılır?
Sinüslerin boşaltılması işlemi bitkisel ilaçlarla ya da süratle sümkürülerek yapılmamalıdır. Bu yöntemler var olan enfeksiyonun, burun bölgesinden kulaklara yayılmasına ve farklı sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Sinüzit tedavisi için uzman hekime başvurulmalı ve odak noktası göz önünde bulundurularak tedavi düzenlenmelidir.
Sinüzit Ağrısı Nasıl Geçer?
Sinüzit ağrısı, sinüzite neden olan kaynağın tedavi edilmesiyle ortadan kalkar. Akut ve kronik sinüzitte bağlı olarak görülen baş ve yüz bölgesinde oluşan ağrıların geçmesi için medikal ya da cerrahi yöntemlerle tedavi görmek gerekir.
İlerlemiş Sinüzit Belirtileri Nelerdir?
Sinüzit belirtileri kişiden kişiye farklı belirtilere yol açsa da çoğunlukla, yüz ve göz çevresinde ağrı, burun tıkanıklığı, geniz ve burun akıntısıyla karakterizedir. Boğaz ağrısı, ağız kokusu, tat alma bozukluğu, yorgunluk, halsizlik ve hafif ateş de ilerlemiş sinüzit belirtileri arasında yer alır.
Sinüzitten Korunmak için Öneriler Nelerdir?
Sinüzitten korunmak için bulunulan ortamın sık sık havalandırılması, solunun ortamın yeterince nemlendirilmiş olması, rüzgardan ve soğuktan korunulması gibi yöntemler uygulanabilir. Bol su içmek, mevsim meyveleri tüketmek ve sigaradan uzak durmak da sinüzitten korunmanın diğer yollarıdır.
Sinüzit Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Yapısal bozukluklara bağlı olarak görülen kronik sinüzit tedavisinde farklı cerrahi teknikler uygulanır. Ameliyatın türü, sinüzit oluşumuna neden olan kemik eğriliği, polip veya tümör varlığı gibi farklı etkenlerin varlığına göre farklılık gösterir. Herhangi bir iz bırakmayan operasyonlar genel anestezi altında endoskopik (kameralı sistem) ile yapılır.